sábado, 13 de octubre de 2012

Una feina sobre normatives i lleis....

És suficient el que diu a la normativa?
Realment sestà aplicant a lescola?
Per respondre a aquestes dues preguntes primer de tot me dirigiré a la normativa i extreuré els fragments on es parla explícitament de les noves tecnologíes. D’aquesta manera resultarà molt més clarificador a l’hora de fer-ne referència ja que tot es trobarà escrit al mateix document.
Un cop exposats tots els fragments on es fa referència, insisteixo explícita de les noves tecnologies,  respondré a les dues preguntes de forma general per no resultar una resposta llarga i repetitiva.
Començaré amb  el que hi ha escrit al document conegut com a: “ORDEN ECI”.
Disposiciones generales
MINISTERIO DE EDUCACIÓN Y CIENCIA
22  ORDEN ECI/3960/2007, de 19 de diciembre, por la que se establece el currículo y se regula la ordenación de la educación infantil.
5. “En el segundo ciclo se iniciará el aprendizaje de la lectura y la escritura en función de las características y de la experiencia de cada niño, se propiciaran experiencias de iniciación temprana en habilidades numéricas básicas, en las tecnologías de la información y la comunicación y en la expresión plástica y musical”.
ANEXO I
ÁREAS DE LA ETAPA DE EDUCACIÓN INFANTIL
“......Conviene subrayar la importancia que, para el desarrollo integral, tienen todos los lenguajes, el corporal, el artístico (tanto plástico como musical), el audiovisual y tecnológico y el lógico matemá-tico, que son básicos para enriquecer las posibilidades de expresión y contribuyen al desarrollo de la competencia comunicativa y para la comprensión de su entorno”.
Área 2. Conocimiento del entorno
“....esta área de conocimiento y experiencia. La importancia de las tecnologías como parte de los elementos del entorno aconseja que niñas y niños identifiquen el papel que éstas tienen en sus vidas, interesándose por su conocimiento e iniciándose en su uso como medio de expresión, comunicación y conocimiento”.
Área 3. Lenguajes: comunicación y representación
Esta área de conocimiento y experiencia pretende también mejorar las relaciones entre el niño y el medio. Las diferentes formas de comunicación y representación que se integran en esta área son: el lenguaje verbal, el lenguaje artístico, el lenguaje corporal, el lenguaje audiovisual y de las tecnologías de la información y la comunicación.
La ampliación del medio exige la adquisición de nuevos instrumentos de comunicación y representación.
El lenguaje audiovisual y de las tecnologías de la información y la comunicación presentes en la vida infantil, requieren un tratamiento educativo que, a partir del uso apropiado y significativo, inicie a niñas y niños en la comprensión de los mensajes audiovisuales y su utilización ajustada y creativa.
Objetivos
2. Experimentar y expresarse utilizando los lenguajes corporal, plástico, musical y tecnológico, para representar situaciones, vivencias, necesidades y elementos del entorno y provocar efectos estéticos, mostrando interés y disfrute.
6. Desarrollar la curiosidad y la creatividad interactuando con producciones plásticas, audiovisuales y tecnológicas, teatrales, musicales, o danzas, mediante elempleo de técnicas diversas con las situaciones habituales del aula, y mostrar interés y disfrute al participar en estos intercambios.
9. Iniciarse en el uso de instrumentos tecnológicos, valorando su potencial como favorecedores de comunicación, de expresión y como fuente de información y diversificación de aprendizajes.
Bloque 2. Lenguaje audiovisual y tecnologías de la información y la comunicación.
Iniciación en el uso de instrumentos tecnológicos como ordenador, periféricos, cámara o reproductores de sonido e imagen, como facilitadores de la comunicación.
Exploración del teclado y el ratón del ordenador y experimentación de su uso para realizar actividades apropiadas como escribir su nombre, rellenar calendarios, agendas, mensajes, carteles, dibujar, transformar imágenes o jugar.
Visionado de producciones audiovisuales como películas, videos o presentaciones de imágenes. Valoración crítica de sus contenidos y de su estética.
Distinción progresiva entre la realidad y representación audiovisual.
Toma progresiva de conciencia de la necesidad de un uso moderado, crítico y significativo de los medios audiovisuales y de las tecnologías de la información y la comunicación.
Utilización de producciones audiovisuales y de las tecnologías la información y la comunicación para el acercamiento a la lengua extranjera.
4. Expresarse y comunicarse utilizando medios, materiales y técnicas propios de los diferentes lenguajes artísticos, tecnológicos y audiovisuales, mostrando interés por explorar sus posibilidades, por disfrutar con sus producciones y por compartir con los demás las experiencias estéticas y comunicativas.
Con este criterio se evalúa el desarrollo de las habilidades expresivas por medio de diferentes materiales, instrumentos y técnicas propios de los lenguajes musical, tecnológico, audiovisual, plástico y corporal.
................................................................................................................................................
Decret 71/2008, de 27 dfe Juny, pel qual s’estableix el currículum de l’Educació infantil a les Illes Balears  
“Els reptes del món canviant en què ens trobam fan que sigui necessari assentar els fonaments que permetran accedir a la informació als infants, estimulant-los a mantenir la inclinació per aprendre durant tota la vida.  D’aquí la importància de iniciar els infants també en el món de la lectura i de l’escriptura, en una llengua estrangera i en l’ús de les tecnologies de la informació i la comunicació, a més de fomentar les experiències d’iniciació primerenca en l’espressió artística, visual i musical i la iniciació, desenvolupament i adquisició  d’habilitats lògiques i numèriques.”
Article 4
Objectius
 L’educació infantil ha de contribuir a desenvolupar en els infants les capacitats que els permetin:
f)  Desenvolupar habilitats comunicatives en diferents llenguatges i formes  d’expressió:
-  Iniciar-se en les habilitats relacionades amb les tecnologies de la informació i de la comunicació.
................................................................................................................................
ANNEX
La comunicació
“Els infants coneixen diferents llenguatges presents en la societat, sobretot a través dels mitjans de comunicació. Els mitjans i formats audiovisuals permeten la comprensió d’històries i l’ús d’imatges, sons i paraules per construir missatges, alhora que connecten l’escola amb l’entorn. Les propostes didàctiques que parteixen de notícies, fets, fotografies, etc. són alguns exemples d’activitats que evidencien aquesta relació”.
ÀREA  DE CONEIXEMENT DE L’ENTORN
INTRUDUCCIÓ
“La importància de les tecnologies com elements de l’entorn i que al mateix temps ens ajuden a descobrir-lo i interpretar-lo fan aconsellable que els infants identifiquin el paper que juguen en les seves vides, interessant-se pel seu coneixement i iniciant-se en el seu ús”.
ÀREA DE LLENGUATGES: COMUNICACIÓ I REPRESENTACIÓ
INTRODUCCIÓ
Les diferents formes de comunicació i representació que s’integren en aquesta àrea són: el llenguatge corporal, el llenguatge verbal, el llenguatge artístic, el llenguatge audiovisual i de les tecnologies de la informació i de la comunicació.
En tots ells l’infnat haurà d’acomodar els codis propis de cada llenguatge a les seves intencions comunicatives, aproximant-se a un ús cada cop més personal i  creatiu d’aquests llenguatges.

El llenguatge audiovisual i les tecnologies de la informació i la comunicació estan molt presents en la vida infantil. Des de ben petits, els infants han de viure les produccions audiovisuals amb els adults i amb els seus companys.
Han de descobrir que les imatges i els sons, com les paraules,  expliquen històries que han d’interpretar progressivament, i han d’utilitzar paraules per a construir missatges.
Objectius generals
En relació amb l’àrea de llenguatges: comunicació i representació, la intervenció educativa en el primer i segon cicle de l’Educació Infantil es dirigirà al desenvolupament de les següents capacitats:
13. Iniciar-se en la utilització de les tecnologies de la comunicació i la informació com a recurs d’aprenentatge i recerca, d’expressió i de joc, fent-ne un ús cada cop més responsable i crític.
Bloc 2. Llenguatge audiovisual i tecnologies de la informació i la comunicació
 - Iniciació en l’ús d’alguns instruments tecnològics senzills.
-  Aproximació i interès per la interpretació de relats orals produïts per mitjans audiovisuals (produccions audiovisuals: pel·lícules, dibuixos animats.....) 
Segon cicle
Continguts
Bloc 1. Llenguatge verbal
Aproximació a la llengua escrita
-  Observació, manipulació i ús, gradualment autònom, de diferents suports de la llengua escrita: llibres, revistes, diaris, cartells, etiquetes, mitjans audiovisuals i informàtics...  com a eines d’aproximació a les característiques del llenguatge escrit i per obtenir informació, utilitzant de forma progressivament ajustada la informació que proporcionen. 
Bloc 2: Llenguatge audiovisual i tecnologies de la informació i la comunicació
- Iniciació en l’ús d’alguns instruments tecnològics com   a  elements de comunicació (ordinador, càmera, reproductors de so i d’imatge).
- Presa progressiva de consciència de la necessitat d’un ús moderat i selectiu dels mitjans audiovisuals i de les tecnologies de la informació i la comunicació.
-  Aproximació i interès per la interpretació de missatges, textos i relats orals produïts per mitjans audiovisuals (produccions audiovisuals: pel·lícules, dibuixos animats, videojocs, CD Rom, jocs d’ordinador), distingint progressivament entre la realitat i la representació i valorant de forma cada cop més crítica els seus continguts i la seva estètica.
Criteris d’avaluació
Segon cicle
9.  Emprar diferents tipus de mitjans, materials i tècniques dels diferents llenguatges per  a  comunicar idees, sentiments, necessitats, experiències, desitjos..... i com a mitjà d’informació i plaer. Interés per explorar les seves possibilitats i per compartir amb els altres les experiències estètiques i comunicatives.
Amb aquest criteri s’avalua el desenvolupament de les habilitats expressives per mitjà de diferents materials, instruments i tècniques pròpies dels llenguatges musical, audiovisual, plàstic i corporal. 
................................................................................................................................................
És suficient el que diu a la normativa?
Pel que he pogut observar, a mide que es van concretant els continguts es parla manco de la inclusió de les NNTT a la realitat de les escoles. Així per exemple, a l’ordre ECI,  en parla bastant, però al currículum de les Illes Balears només s’en fa referència explícita  a dos punts, i a l’annex en torna a parlar de forma més concreta que al currículum. Crec que açò és a causa que el Decret de currículum en parla d’una forma molt general perquè   després a l’ànnex es concreta bastant més.
El que sí deixen molt clar els tres documents són una sèrie d’idees que després es podran concretar més o manco depenentment en gran mesura dels projectes educatius de centre, i més encara, de l’afinitat o no, de cada docent cap a les noves tecnologies és la necessitat que les escoles s’adaptin a la nova societat, per tant, les escoles ténen un paper molt important en aquest sentit, ja que han d’actuar com a intermediàries entre la societat i els infants.  Per tant és importantíssima la idea que es reflecteix per exemple a l’ordre ECI de iniciar els infants en l’ ús de les NNTT, sense fer cap més precissió,  tot i que remarca la importància que aquestes ténen  per al desenvolupament integral dels infants.
Un poc més endavant  en torna parlar quan diu a l’apartat de coneixement de l’entorn, que les NNTT formen part del context més immediat dels infants, i per tant, és rellevant formar-los en el seu ús com a mitjans d’expressió que són. Cal precisar que també es fa bastanta referència als mitjans audiovisuals, la qual cosa seria interessant que es modernitzàs ja que hi ha infants que ja no saben que és per exemple un vídeo.
M’agrada que parli a l’apartat de: Bloque 2. Lenguaje audiovisual y tecnologías de la información y la comunicación., d’iniciar als infants en l’ús de l’ordinador, les màquines fotogràfiques digitals, etc, ja que són elements dels que s’en disposen a les cases, però que normalment no els deixen fer servir per por de que els rompin i de l’elevat cost econòmic que aquestes suposen.
Un altre punt interessant que es remarca al Decret de currículum és quan parla d’ensenyar als infants a ser crítics amb la informació que reben i reflexionar sobre tot allò que veuen a la televisió, per tant d’anar diferenciant progressivament la realitat de tot allò que és ficció, i sobretot d’anar formant a ciutadants crítics i reflexius amb tot allò que els envolta.
També es fa referència a tots els documents a aspectes com que els infants coneguin diferents formes d’ús de tots els canals de comunicació que hi ha, i a aprendre a fer-los servir de forma correcta.
En definitiva crec que tots els punts del que es parla són prou complerts perquè no hem d’oblidar que esteim parlant del primer i el segon cicle de Educació Infantil; o sigui de zero a sis anys, i a més crec que hem de tenir en compte que a causa de la globalitat que es pretén aconseguir amb els continguts del sistema educatiu, molts es treballen arràn de les noves tecnologies i ja no s’els dóna la importància que li poguem donar els adults, perquè els infants d’aquestes edats han nascut dins l’època de la societat de la informació i la comunicació. Per tant considero que en fa prou referència a la importància que ténen les NNTT dins la vida quotidiana, i que per tant, l’escola s’ha de convertir en el preparador dels infants per a la vida, i com a conseqüència, des de l’escola s’han d’assolir les competències necessàries per ajudar als infants a daptar-se a les noves necessitats de la societat.
Realment s’està aplicant a l’escola?
En aquest punt només puc parlar de l’escola dels meus fills.
L’escola dels meus fills és nova de fa quatre anys. És un centre  públic on la metodología de treball es basa únicament i exclussiva en el treball per projectes, per la qual cosa he pogut veure com es treballen molts de continguts exposats tant en el currículum com en l’ordre  ECI com en l’annex del currículum de les Illes Balears.
Per exemple dins les aules d’infantil hi ha un racó amb un ordinador on els infants poden anar a jugar amb els jocs que hi ha dins l’ordinador, o poden entrar al blog de l’escola, escoltar música, veure vídeos, i fins i tot fer aportacions a l’espai que l’aula seva te dins el blog de centre. A més molta de la informació que necessiten pels seus projectes de treball és producte de la recerca a internet que els infants fan a casa seva amb els seus pares, i després aquesta informació és de forma consensuada entre tots els infants, valorada i classificada depenentment de que la puguin fer servir o no, per tant ja van aprenent en certa manera a anar valorant de forma crítica la informació que els arriba.
També es van treballant les notícies que surten als mitjans de comunicació, fent partícips a les famílies de cada infant en la tasca de cercar i preparar una notícia perquè l’infant l’expliqui a la resta de la classe. Amb aquesta feina s’estàn treballant molts aspectes com la capacitat d’expressió oral dels infants, però també la comprensió de la notícia, la creativitat a l’hora d’exposar-la a la resta, i llavors entre tots en parlen del tema fent una mica de reflexió crítica de tot el que els han contat.
A més l’escola disposa d’un blog al que cada setmana hi publiquen coses els propis infants, d’aquesta forma es treballen enllaçats temes de llengua escrita i ús de noves tecnologies.
Les reunions amb pares i mares solen ser a base de powers points on les mestres ens mostren de forma clara i entenedora per tots, independentment de la llengua, perquè son powers molt visuals i didàctics on podem veure la informació rellevant dels nostres fills i filles a l’escola.
Per acabar i com a conseqüència de tot l’esmentat anteriorment, en el cas de l’escola dels meus fills, si que s’està aplicant, tot i que no hi a res perfecte i evidentment tot és millorable, però no ens hem d’oblidar de la part que te a veure amb els docents en paticular, ja que la implicació que ells tenguin cap a les noves tecnologíes, repercutirà d’una forma o altre en l’ús que s’en faci de les mateixes dins la realitat de cada aula.

No hay comentarios:

Publicar un comentario

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...